Dags för tunnelbana?

Jag har lovat x antal människor i min närhet att jag ska ställa undan cykeln och åka tunnelbana till jobbet när det börjar bli halt, frågan är bara när den gränsen ska dras. I nuläget är det 0.9 grader och frost över hela backen, men det måste ju inte i sig betyda att det är särskilt halt, eller? Hur ska man veta när den gränsen bör dras? Problemet är ju också att halkan främst sitter i på morgonen efter en kall natt, att cykla hem är troligen inga problem på ett bra tag framöver. Eftersom jag får ont av att gå för mycket har cykeln varit ett fullgott alternativ till att jag ska röra på mig åtminstone en halvtimme per dag och det alternativet vill jag gärna behålla några veckor till. Om några veckor går jag på gravidpenning och måste därmed inte ta mig till och från jobbet varje dag utan kan välja vilka dagar och tider som är lämpliga att gå ut på. 
 
Imorgon ska jag på besök till BM, alltid lika spännande att se vad som händer med kroppen. Ska bli lite skoj att se hur SF-måttet och min vikt har ändrats, samt höra om mina blodvärden fortfarande är så bra. Min största förhoppning är att få höra det lilla hjärtat slå :) 
 
 
 

Matlistor

Jag är en listmänniska, det vill säga jag älskar att göra listor. Jag tycker mycket om att planera exempelvis vad som behöver göras hemma, vilken mat som ska ätas i veckan, vad vi behöver handla, mm. Jag är inte särskilt disciplinerad utan de här listorna utan är lite "all over the place" om jag inte har struktur. Jag började tänka på det här igår kväll när jag insåg att jag om några veckor kommer behöva laga mat till mig själv varje lunch, något jag normalt sett får på jobbet varje dag. För att jag ska behålla den typ av struktur jag har på jobbet behöver jag börja fundera en del på vad jag ska laga till lunch, samt till frukost. Min tanke är att börja på någon matlista här och hoppas den expanderas med tiden och kan inspirera både mig och andra. Tänkte lista både lite enkel frukost och enkel lunch, kan vara bra att ha även under tiden som mammaledig, för äta bör man, speciellt när man har ett litet liv i magen eller ett litet liv att amma.
 
 
Här är en bild på morgonens frukost, två grova bröd, en liten skål med färsk ananas och vindruvor, en multivitamintablett som min BM tycker jag ska äta eftersom hon anser att jag behöver få i mig folsyra under hela graviditeten, samt ett glas juice. Så lite tips på frukostar och enkla luncher följer nedan:
 
Frukost:
- Havregrynsgröt med linfrön, kanel & mjölk.
- Grovt bröd med ost & skinka.
- Naturell yoghurt/fil med havregryn/dinkelflingor & banan/äpple/blåbär.
- Smoothie på frysta bär, ägg & naturell yoghurt.
- Äggröra med tomat & bacon. 
- Kokt ägg skivat på grovt bröd.
 
Lunch:
- Falukorv, makaroner (fullkorn), bechamelsås & sallad.
- Blodpudding, bacon, lingonsylt & rivna morötter.
- Lax & potatismos (självklart på riktig potatis, gärna mosad med elvisp). 
- Kyckling med couscoussallad (innehåller bl.a avokado & fetaost).
- Varma mackor med ost, skinka, tomat, paprika, mm. 
- Tortillapizza
- Kassler i ugn med ananas, ris och currysås.
- Korvsoppa
- Köttbullar & potatis med brunsås & lingonsylt.
 
 
Kom gärna med förslag på luncher så listan kan utökas och användas av många :) 

Kollage bäddset

 
Nästa stora inköp för oss. eller till lillskrutten rättare sagt, är spjälsäng. Det är otroligt inspirerande och roligt att kika på små söta bäddset till bebisen. Jag tänker mig att vi ska ha en ganska neutral bas i själva spjälsängen (dock kommer det säkert sluta med att det blir väldigt färgglatt ändå troligen) och lite mer färg i resten av rummet. Har upptäckt H&M Home och deras babyutbud som jag tycker mycket om. Har satt ihop några kollage på saker vi önskar till bebis. En inspirationskälla är alltid bra att ha, och jag älskar att göra kollage :) 

Ventilera tankar

Så fort jag inte har något att göra börjar jag tänka på hur ensam jag känner mig, att jag inte känner i stort sett någon här i Stockholm. Jag har inga vänner att umgås med, snart kommer jag heller inte att jobba då jag går på gravidpenning, inte för att det sociala umgänget på jobbet ger allt för mycket, men det ger alltid någonting.
Jag befinner mig i något slags läge där jag mår rätt kasst och inte vet vad jag ska göra med mig själv. Det finns miljoner av saker att ta tag i hemma, och jag måste verkligen få någon form av struktur då jag trots allt ska vara hemma i nästan två månader innan bebis dyker upp. I nuläget har jag svårt att ens ta mig ut på en ynka promenad, trots att vädret är strålande. Hur fruktansvärt känns det inte att behöva tvinga mig själv till att ta på mig skor och jacka och faktiskt andas lite frisk luft? Jag vet ju att jag behöver både syre och motion! Herregud människa, rör på påkarna! Innan klockan slår om till tre SKA jag därför grabba tag i kameran och ge mig ut på en liten tur och fota lite höstlöv och annat vackert höstigt. När jag kommer innanför dörren har jag bestämt mig för att rensa en av mina byrålådor för att ge plats till bebisens kläder. 
 
Jag räknar dagar tills jag slutar jobba men vet att jag behöver någon form av disciplin. För att må bra i mig själv och för att lille bebis också ska må bra är mitt mål att röra mig utanför lägenheten varje dag, om det så bara är för att slänga soporna. Självklart hoppas jag att det ska bli en promenad på 30 minuter om dagen, men det är bättre att göra lite än att göra ingenting alls. Dessutom behöver jag saker att göra. Har än så länge en liten lista på sådant jag vill fixa när jag går hemma.

- Köpa och montera spjälsäng
- Bädda bebisens säng
- Tvätta alla söta små kläder
- Sy en bebisfilt
- Röra mig utanför lägenheten varje dag
- Fortsätta simma en gång i veckan
- Luncha eller fika med sambon inne i stan en gång i veckan
- Pyssla och städa 
- Rensa i arbetsrummet
- Rensa min egen garderob
- Köpa skötbädd och göra plats för oljor, blöjor, mm i badrummet
- Läsa en bok i veckan
- Blogga om vardagliga och icke vardagliga händelser
 
Listan kan göras lång, det gäller bara att ha disciplinen att faktiskt utföra allt.

Mitt nya favoritcitat

Julklappstips, eller bidrag till Rosa Bandet

Jag har en solklar favorit bland dessa smycken från tillverkaren Joyful by Joona (från senaste nyhetsbrevet)! Armbandet heter Porcelain Pink, så otroligt snyggt! 
 
Med ägarens tillstånd har jag fått låna bilderna från nyhetsbrevet till min blogg eftersom jag tyckte att syftet var så bra (20% av summan för alla rosa smycken går till Rosa Bandet via hennes insamling Joyful by Joona bidrar, då kan man ha koll på att pengarna kommer in där de ska (i nyhetsbrevet står att hela summan sätts in i början av november). Obs, detta är inte ett sponsrat inlägg, jag tycker bara väldigt mycket om smyckena!
Det här med memorywirearmband verkar dessutom väldigt bra. Jag älskar smycken och skulle gärna vilja köpa smycken till nära och kära i julklapp men vågar aldrig eftersom jag är rädd att de inte ska passa. Enligt vad jag förstår så anpassar sig memorywirearmband efter handleden och passar typ alla, hur bra är inte det? Då behöver man ju inte oroa sig för storleken! Eftersom min familj inte vet att jag bedriver den här bloggen kan jag tala om att jag redan valt ut två armband att ge bort i julklapp, hihi! Förstår att det här kan kännas väldigt reklamigt, men jag gillar verkligen den här sidan och har alltid varit nöjd när jag handlat där tidigare, så då kan jag väl med gott samvete skriva om det också tänkte jag :) Tjejen som tillverkar de här smyckena heter Linda och den snygga smyckessidan kan ni hitta på Joyful.se om ni skulle vara intresserade. 
Här är bilderna från nyhetsbrevet: 
 

Varm choklad på en tisdag?

 
Det är tisdag och jag dricker varm choklad på morgonen! Hallå? What's wrong?
Normalt sett är jag emot allt som innehåller socker tidigt på morgonen, förutom sylt på mackan på helgerna, det är helt okej. Idag bryr jag mig inte det minsta. Idag har jag en skitdag, allt känns så fel på alla sätt och vis, och mitt i allt det kändes varm choklad så rätt. Idag har jag fysiskt och psykiskt erkänt mig besegrad. Jag orkade helt enkelt inte ta mig upp ur sängen. Jag har sjukskrivit mig från jobbet och blir hemma några dagar för att vila. Gårdagskvällen var hemsk och jag bröt ihop flertalet gånger för att jag inte klarar pressen på jobbet och att samtidigt gå runt och ha ont. Det fungerar bara inte. Så nu vilar jag. Nu har den här envisa åsnan äntligen rivit sin fasad och slutar låtsas, jag orkar inte mer just nu. Det måste få vara okej att vara gravid och inte orka. Jag vet att det pratas om att graviditet inte är en sjukdom, och det stämmer till fullo, däremot kan allt som följer med vid en graviditet vara nog så begränsande, speciellt beroende på vad man arbetar med. Min gräns är hur som helst nådd. 
 
Jag är alltså värd en kopp varm choklad på morgonen, trots att den innehåller socker. Jag är värd att vila upp mig och ta hand om min kropp och det lilla liv som lever inom mig. Jag är värd att lyssnas på, trots att jag "bara" är gravid. Självklart har många det mycket mycket värre än vad jag har det, men jag kan inte gör annat än utgå från mig själv och lyssna till vad jag behöver, precis som alla andra får lyssna på sin egen kropp de också. Jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag tar hand om mig själv när jag behöver, det borde inte du heller ha, så det så! 

Evigheters evigheter sedan sist

Lust och ork att blogga har inte funnits riktigt, vilket jag har accepterat, däremot har jag kanske inte mått helt bra i att ständigt vara orkeslös. Det känns på sätt och vis som att jag inte vill göra annat än vila och sova i nuläget, att precis ALL min energi går åt till att jobba, och dessutom jobba heltid.
Nu har åtminstone nedräkningen börjat tills den dag jag går på gravidpenning och kan koppla av och slippa både extrem trötthet och krämpor efter en hel dags jobb. Bara en månads jobb kvar innan jag är "fri" att lyssna på min kropp och följa kroppens tempo. Ser verkligen fram emot att få pyssla, städa, planera, ta promenader och verkligen bara vila och känna mig pigg.
Jag älskar allt övrigt med att vara gravid - den mysiga magen, sparkarna, bebisens pappa som pussar på magen och vill känna sin lilla parvel därinne, att titta på bebissaker, fundera på ett eventuellt barnrums uppbyggnad, ja ni förstår. Det är så häftigt att vara gravid, det är alldeles underbart att vakna på morgonen och börja dagen med små buffar från den lilla i magen. Love it! 

I nuläget är jag i v.28 (27+3) och mår i övrigt väldigt bra. Tredje trimestern har börjat och allt känns mer verkligt än någonsin. Trots att jag idag vaknade och var tröttare än på evigheter så känns det så underbart att solen för en gångs skull kikar fram och att jag varken mår illa eller har några svåra krämpor. Jag kan stå ut med lite ont i bäckenet och ryggen efter en lång arbetsdag, eller efter att ha suttit på en stol för länge, jag vet många som mår så mycket sämre. 
 
Nu ska jag sätta mig på cykeln och ta mig till jobbet, när jag kommer hem blir det först matlagning följt av bakning och städning inför morgondagens kalas för min sambo. Den här veckan är fullspäckad av saker att göra, turligt nog åker vi iväg i helgen och unnar oss riktig lugn och ro :) 
 

The Big Reveal

The big reveal handlar om graviditet, känslor, lyckan över att bli förälder, allt fix och trix inför barnets ankomst och liknande. Till en början en ganska opersonlig blogg med enbart mina egna fotade bilder som senare kommer bli allt mer personlig när jag gått ut med graviditeten.

RSS 2.0