Färsk frukt är ljuvligt!


Det bara är så, färsk frukt är alldeles ljuvligt gott. Det är främst jordgubbar och blåbär som gäller och jag kan tala om för var och en av alla här att jag i sommar minsann tänker frossa i färsk frukt. Färsk frukt under veckorna och lite chips varje fredagskväll så kommer jag vara mycket nöjd. 

Illamåendet jag har och har haft de senaste veckorna har plockat bort allt mitt sug efter godis, förutom i enstaka fall sötlakrits. Jag hoppas att det suget fortsätter hålla sig borta i och med att min förhoppning är att inte gå upp mer än jag "måste" och eftersom jag alltid haft väldigt bra karaktär. I och med att mycket redan ändrats under graviditeten vågar jag såklart inte chansa på att något kommer bli på ett särskilt sätt. Det blir som det blir helt enkelt. 

Förutom att vara sugen på frukt har jag en enoooorm längtan efter att flytta nu nu nu! Om några dagar har vi packat de sista kartongerna och flyttar över vårt pick och pack till en nyproducerad bostadsrätt vi köpte för några månader sedan. Det känns otroligt spännande att flytta in i något som är helt orört av någon annan familj. Vi ska få sätta vår egen prägel på det här, och förhoppningsvis gör vi det med en liten go krabat i magen. 

Om ganska exakt en vecka är det ÄNTLIGEN inskrivningssamtal med barnmorskan. Det känns verkligen som en hel evighet sedan jag ringde och bokade tid, vilket det ju visserligen är då det var en månad sen. På söndag går jag in i v. 11 (10+0) och närmar mig låångsamt den där största tröskeln att ta sig över, alltså de första tolv veckorna av en graviditet.

Med en flytt nära runt hörnet handlar kvällarna enbart om packning. Ikväll blir det även tvätt i en tvättstuga för allra sista gången. Det känns extra skönt i och med att vi bor en halv kilometer från vår tvättstugeinrättning. Dagar då det regnar, snöar eller i övrigt är mindre bra väder brukar normalt sett vara riktigt hemska att tvätta på. Men snart så, snart har vi vårt eget :)

Det pendlar..

Det pendlar, något annat kan jag inte påstå. Humöret pendlar. Illamåendet pendlar. Lusten pendlar. Allt pendlar. Allt pendlar mellan upp och ned, mellan positivt och negativt. Igår var jag riktigt glad över att illamåendet faktiskt börjat gå åt rätt håll, eller om det var i förrigår. Anyway. Idag är det sådär riktigt illa att jag inte kan gå ut i köket överhuvudet. Jag kräks och/eller får kväljningar ens när jag närmar mig. Är inte ett dugg sugen på mat, faktiskt inte det minsta, men jag tvingar i mig ändå såklart. Försökte äta lite matlåda till lunch, en lasagne vi gjorde för ett tag sen, då var den jättegod. Idag både smakade och luktade den apa. Morötter har dessutom blivit någon form av hat-mat för mig. Jag klarar inte morötter. Jag mår fruktansvärt illa av just lukten av morötter. Ikväll blir det med andra ord mackor med ost och te till. Inte blir det såna där nyttiga fullkornsmackor som jag alltid äter annars heller, utan polarkakor, nåt annat går inte ner. 

Jag är en sån där person som alltid trott att gravida kvinnor överdriver. Jag har alltid trott att gravida kvinnor påstår att de inte kan laga mat utan att kräkas för att få sympati eller slippa undan, att de bara låtsas inte klara vissa dofter, etc. Dumt, I know! Om ni bara visste hur mycket jag ångrar att ens ha tänkt i de banorna! Det är väl nu jag får mitt straff antar jag ;) Maten på den här bilden åt jag för några månader sen, idag får jag kväljningar av att ens titta på den. Morötter liksom, bläk! Jag kan inte ens förstå att något som är så gott plötsligt kan bli SÅ äckligt. Helt sjukt ju!


Scrollar förbi bilden nu när jag skriver för att slippa få kväljningar. 

Har funderat en hel del på det här med träning. Jag älskar att träna, men precis som det mesta just nu så håller mitt illamående mig tillbaka. Oavsett hur jag mår så vill jag verkligen gå 30 minuter per dag. Och hur svårt ska det behöva vara egentligen? I värsta fall får jag väl gå en bit och kräkas lite, men frågan är vilken effekt träningen har då egentligen.
Blir så fruktansvärt rastlös av att sitta still! Någon annan som har illamåendeproblem när de rör på sig? Jag vill inte bli en sån där gravid kvinna som bara sitter på rumpan och mår jätteilla! Jag vill fortsätta vara aktiv och leva mitt liv under graviditeten. Att träningen ska ta stryk är ju bara helt ologiskt, den behövs ju, både för mig och bebis. Imorrn måste det väl ändå ge sig!!

Tanka positiv energi


Jag är en person som verkligen ogillar att fastna i negativa tankebanor. Därför brukar jag jobba ganska hårt med att ta mig ur dem. Självklart är det okej att ha dåliga dagar, det måste man få ha, för att uppskatta de bra dagarna. Däremot är det inte lönt att fastna i det och gå runt i någon form av ond cirkel, det skadar bara en själv.

När jag fastnar i ett negativt tankemönster brukar jag försöka gå tillbaka till vad som egentligen är viktigt. Mår jag bra av att älta sjukdom och illamående eller mår jag bra av att tänka framåt och längta efter en bebis som både är efterlängtad och planerad? Självklart är det vad som bör driva mig nu, bebisen alltså. Det där plusset vi fick på stickan för ganska exakt en månad sedan när vi misstänkte att jag gått någon/några veckor "över tiden" utan att mensen dykt upp än, det är vad som ska driva mig. Till syvende och sist är det faktiskt det som betyder något just nu. Vi har varandra, vi älskar varandra, är trygga i både oss själva och med varandra. Dessutom har vi båda fasta heltidsjobb och en alldeles fantastisk lägenhet. Allt känns bra för oss nu och det är där fokus bör ligga. Uppskatta nuet! Jag vill bli ännu bättre på att ta vara på nuet och allt underbart som händer.

Mindfulness kan kanske vara något av det bästa jag "stött på" någon gång, det har förändrat mig som person. Visserligen jobbade jag ganska intensivt med mindfulness under en period, därför har det färgat mig och mina tankebanor, och också gjort det lättare för mig att hitta tillbaka till ett positivt grundtänk när jag mår dåligt. Förr kunde jag fastna i veckor, men numer är jag en annan person :)

Deppad borde vara glad

Ja, så är det. Jag är deppig. Jag borde vara överlycklig med allt som händer runt mig, med en liten i magen och en stundande flytt. Istället ser jag det jobbiga illamåendet, svårigheterna på jobbet och annat som är lite extra tungt. Det är inte ett dugg roligt att tänka och känna på det här viset. Jag vill se fram emot att gå till jobbet, jag vill njuta av att illamåendet faktiskt innebär en bebis. Det är ruttet och hemskt att fastna i en ond cirkel av negativitet när det finns så mycket positivt runt omkring, egentligen. Jag vet att jag borde ta tag i mig själv, rycka upp mig, men idag är en fruktansvärt tung dag.
Är idag i vecka 10, närmare bestämt 9+1, här är mitt lilla foster:
Källa: http://se.babycenter.com/pregnancy/fetaldevelopment/10weeks/

Ny vecka imorgon

Imorgon går vi in i vecka 10 (9+0), vilket känns härligt och spännande. Det innebär också att vi är ännu ett steg närmre att komma ur den läskigaste och "farligaste" tiden, det vill säga tiden då risken för missfall är som störst. Min största förhoppning är att jag blir av med mitt illamående inom en väldigt snar framtid. Den påverkar allt jag gör just nu och efter att ha varit sjukskriven en vecka från jobbet på grund av den känner jag mig mer nedstämd och lite smått värdelös. Om mitt illamående fortsätter på det här viset måste jag sjukskriva mig fortsatt, men det vore inte alls särskilt roligt! Därför hoppas jag att jag vaknar imorgon utan det värsta illamåendet och att jag på måndag kan återgå till jobbet.
På sätt och vis blir morgondagen lite av ett prov för mig då jag kommer utsättas för en del skumpande, lukter och annat som påverkar mig. Klarar jag det ska jag nog allt klara av att jobba. Om jag däremot inte lyckas hålla tillbaka illamåendet genom det, då är jag inte redo för jobb. Mitt jobb innebär en hel del utsatthet, och jag är hellre sjukskriven en extra vecka än att inte kunna utföra mitt jobb. Att vara på jobbet och inte kunna jobba skadar mina arbetskamrater mer än det hjälper, och då "hjälper" jag dem hellre genom att de får ta in en vikarie som kan utföra det jag inte kan. Självklart hoppas jag att det här inte ska behöva hända eftersom jag trivs på jobbet, men som sagt, morgondagen får utvisa :)

Vakna upp utan att vända om

De senaste dagarna har jag vaknat upp och bara velat krypa ner i sängen igen. Jag ligger mitt i natten och känner hur illamående jag är men lyckas hålla det i schack så länge jag ligger still i sängen. När jag väl börjar röra mig, känna lukter och sätta igång systemet igen är det inte lika självklart att allt hålls i schack. Men skam den som ger sig. Lite kräks har inte dödat någon, inte än åtminstone. Det gäller bara att jag håller mig igång och inte ger efter för illamåendet. I can do it!

Idag ska jag ge mig på att ta mig till stan för att hämta ut mina Lergigan Comp som jag fick utskrivet igår. Med hjälp av dem hoppas jag klara av träffar och kalas som ordnas i helgen. Nu ligger jag mest som en död sill och kräks när jag rör på mig, öppnar kylskåpet, lagar mat, etc. Så kan det inte fortsätta. Punkt. När jag ändå är nere på stan tänkte jag köpa något som jag känner enormt sug efter och som med allra största sannolikhet kommer vara kvällens fredagsmys - jordgubbar och lättsaltade chips. Troligtvis cravar min kropp chips eftersom den blir av med en del salt i ansträngningen att kräkas. 

Är jag ensam om att tro att gravida kvinnor kan stå emot sina cravings? För jag tror helt och fullt att jag inte alls måste gå upp i vikt och äta massa onyttigheter bara för att jag är gravid. Chips, exempelvis, ingår alltid i mitt fredagsmys och har gjort i många år, långt innan en ens påtänkt graviditet. Varför ska jag sluta med det nu? Det blir ju inte mer av den varan för att jag är gravid. Jag tänker bara på ett annat sätt. Och så länge jag rör på mig så kan jag fortfarande äta chips med gott samvete. Sen är det ju inte heller någon som säger att man måste äta några mängder med chips för det. Lite chips, men mycket jordgubbar. Det sa min barnmorska att jag kan äta stora mängder av utan att skämmas. Dock bör man ju tänka på att jordgubbar innehåller en hel del järn och för mycket järn ska man vara försiktig med för magens skull.
Nu ska jag ut till våren och njuta av vädret medan det ändå är uppehåll. Håll tummarna för att jag inte möter på några starka dofter på väg till stan, och att jag lyckas undvika sådana även på stan. Var kräks man annars, i en papperskorg inför massa främlingar...nej tack! 

Upp -och nedvänd värld

Nackdelen med att vara i början av en graviditetet utan att någon vet om denna är främst sådana här dagar. Allt är upp -och nedvänt, sambon har inte tid med mig då jobbelastningen är enorm, en nära familjemedlem genomgår en kritisk och tung operation och jag själv mår dessutom riktigt kasst. Med kasst menar jag illamående, enorma svårigheter med lukter som i sin tur leder till att jag kräks. I min värld är det lite för många faktorer som gör att bägaren helt enkelt rinner över. Att jag sedan försöker få tag på läkare som kan underlätta mitt mående något, och inte lyckas, gör mig riktigt ledsen och sur. Att behöva diskutera med telefonister och andra människor för att ens försöka få till en telefontid de närmsta veckorna är inte lätt. Nu lever jag på hoppet om att min husläkare kanske ringer i eftermiddag. 

Så, jag nämnde att jag var tidigt i graviditeten, men vad innebär det? Enligt egna beräkningar befinner jag mig i v. 9 (8+4) och genomgår därmed en hel del förändringar i kroppen. Att jag plötsligt skulle börja grina på det här viset är inget jag räknat med då jag de senaste åren varit en ganska sansad person. Uppenbarligen får jag nu lära känna en person jag inte riktigt tycker om och är bekant med.

Vecka 11 (10+4) är det dags för inskrivningssamtal. Vad det helt och fullt kommer innebära vet jag inte riktigt, därmemot känns det skönt att komma ett steg närmre till att göra bebis verklighet lite mer sann. Att jag mår illa, kräks och har ömmande bröst är såklart ganska verkligt för mig, men att det skulle bo ett pyre i mig känns fortfarande konstigt. Så min förhoppning är att ett besök hos barnmorskan ska få ner mig på jorden lite igen.
Lämnar er för nu med en bild på en vacker gul blomma. När livet känns lite tungt emellanåt kan vackra ting göra att lusten väcks igen och jag ser saker på ett något mer skimrande vis.
Förresten, har du eller känner du till någon som har en bra gravidblogg, skriv gärna en kommentar. Det är otroligt intressant att läsa andras gravidbloggar just nu.

The Big Reveal

The big reveal handlar om graviditet, känslor, lyckan över att bli förälder, allt fix och trix inför barnets ankomst och liknande. Till en början en ganska opersonlig blogg med enbart mina egna fotade bilder som senare kommer bli allt mer personlig när jag gått ut med graviditeten.

RSS 2.0